-HGK komentar-

 

 

Zagreb, 7. prosinca 2016.

 

 

Hrvatska bi padom tržišta UNP-a mogla izgubiti minimalno

14 milijuna kuna

 

 

Komentar predsjednika Zajednice za ukapljeni naftni plin pri HGK Branimira Palunka:

 

Zajednica za ukapljeni naftni plin Hrvatske gospodarske komore podupire donošenje Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, kojim se primjenjuje Direktiva 2014/94 EU (dalje u tekstu Direktiva). No, mislimo da Direktivu treba primijeniti tako da se uvaže sve posebnosti država članica kada su u pitanju alternativna goriva. U njoj stoji da zemlja članica, nakon provedene analize stanja, može usvojiti Zakon koji će uvažavati sve njene posebnosti. Zajednica za ukapljeni naftni plin HGK u više je navrata dala do znanja da je ukapljeni naftni plin (u daljnjem tekstu UNP) alternativno gorivo kojeg imamo na raspolaganju u više nego dvostrukim količinama od potrebnih za domaće tržište, i to iz vlastite proizvodnje. U skladu s tim, trebao bi biti prepoznat i korišten kao prijelazno sredstvo prema niskougljičnoj energetici.

Prilikom buduće primjene Direktive, potrebno je uzeti u obzir potencijalnu dostupnost goriva, različitim putevima opskrbe i pripadajućim troškovima primjene. Treba imati na umu i da će države članice EU morati definirati nacionalne okvire politike uspostavom cilja, ali taj cilj mora podupirati ostale i postojeće ciljeve i obveze Hrvatske i njenoga gospodarstva te mora s njima biti usklađen.

Prošlotjedne aktivnosti na netom završenomu međunarodnom LPG Summitu Jadransko-jonske regije dale su jasno do znanja da za korištenje u prometu dolaze u obzir sva alternativna goriva, samim tim i UNP, poznatiji kao autoplin.

 

Argumenti za to objavljeni su u nizu stručnih predavanja. Tako je Samuel Maubanc, generalni direktor AEGPL-a, krovne asocijacije za UNP Europe, skrenuo  pozornost na činjenicu da je UNP uvršten u Direktivu, a samim tim je i priznat kao alternativno gorivo te da tu nema više mjesta raspravi je li to ekološki prihvatljivo alternativno gorivo ili nije. Štoviše, Maubanc je upoznao nazočne sa saznanjima o tome da je više zemalja članica EU čak uvrstilo UNP u svoj Zakon prilikom primjene Direktive.

S obzirom na to da je UNP (engl. LPG) prepoznat kao alternativno gorivo i u Direktivi i u Nacrtu prijedloga Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, predlažemo da daljnje aktivnosti glede donošenja, kako Nacionalnog okvira politike kojim se određuje zajednički okvir mjera za razvoj tržišta u pogledu alternativnih goriva u prometnom sektoru i za postavljanje odgovarajuće infrastrukture, tako i 4. Akcijskog plana za energetsku učinkovitost, idu u smjeru uzimanja u obzir UNP-a  kao alternativnog goriva te se u skladu s time predloži način na koji bi se poticao daljnji razvoj autoplina.

 

Od važnijih argumenata za to valja istaknuti:

· vlastita je proizvodnja autoplina dvostruko veća od potražnje na tržištu RH te se uvoze vrlo male količine, uglavnom porijeklom iz prerade prirodnog plina

· znanstveno je dokazano da se uporabom autoplina, u odnosu na druge naftne derivate (benzin i dizel), pridonosi smanjenju emisija štetnih plinova, u prvom redu CO2

· treći je argument mogućnost ugradnje autoplina u vozila koja imaju EURO norme I, II i III (a takvih je u Hrvatskoj više od 400.000); takva vozila značajno emitiraju štetne plinove, a pregradnjom benzinskih/dizelskih motora na autoplin dao bi se znatan doprinos smanjenju zagađenja zraka i okoliša u cjelini, ali i prevenciji nezaraznih kroničnih bolesti kao posljedice zagađenja okoliša;

· autoplin je (u odnosu na druga alternativna goriva) i dalje cjenovno prihvatljivo gorivo, što je za tržište RH i kupovnu moć građana vrlo važno;

· uzme li se u obzir da je u 2014. godini ukupna potrošnja UNP u RH iznosila otprilike 140.000 tona, država bi daljnjim urušavanjem tržišta UNP-om na godišnjoj razini samo s aspekta trošarina u budućnosti mogla izgubiti približno 14 milijuna kuna (budući je trošarina na UNP u ovom trenutku 100 kn/1000 kg, dok je za električnu energiju ta trošarina jednaka nuli) i, još važnije, trenutno stopostotno domaće alternativno gorivo.

 

Istaknuo bih da tom problemu oko uvođenja alternativnih goriva u promet i smanjivanju ovisnosti o fosilnim gorivima, kako to zahtijeva EU, a koje je tema današnje sjednice Sabora, treba pristupiti pažljivo, uvažavajući posebnost svake zemlje članice EU. Rok za primjenu Direktive 2014/94 EU bio je 16. studenoga ove godine. Dosad ju je primijenilo i u svoje zakonodavstvo transponiralo svega osam od 28 zemalja članica EU, što govori o složenosti tog problema.

Hrvatska gospodarska komora na raspolaganju je prilikom donošenja daljnjih zakonskih i podzakonskih propisa kao članica radnih skupina koje predstavljaju interese gospodarstvenika u RH, tim više što su među gospodarstvenicima i predstavnici najpoznatijih svjetskih i europskih proizvođača UNP-a, opreme i uređaja s velikim iskustvom u primjeni dobre prakse u zemljama EU. K tome, u Zajednicu za UNP HGK uključeni su i brojni ugledni hrvatski znanstvenici i akademici koji svojim sposobnostima i znanjima stečenima u svijetu alternativnih goriva mogu pomoći Hrvatskoj na putu prema održivom i učinkovitijem gospodarstvu i državi u cjelini.

 

 

S poštovanjem,

Služba za komunikacije

 

 

 

OBJAVA:

POKRETANJE FACEBOOK STRANICE  „ALTERNATIVNA GORIVA“
POKRETAČ: Zajednica za UNP HGK Zagreb

LINK: https://www.facebook.com/Alternativnagoriva

 

Poštovani ,

zadovoljstvo nam je objaviti kako smo tijekom pripreme dva velika događaja* vezanih za temu ALTERNATIVNIH GORIVA, kao Zajednica za UNP HGK Zagreb osnovali  FACEBOOK STRANICU /Alternativnagoriva.

Sredinom listopada odlučili smo svijet ALTERNATIVNIH GORIVA približiti svima koje ta tema zanima: od građana preko studenata do predstavnika tijela javne vlasti i managera iz poslovnog svijeta koji je povezan s tom sve aktualnijom  i važnom temom.

Odlučili smo predstaviti vas i nas koji se bavimo  proizvodnjom, distribucijom   i/ili promocijom alternativnih goriva na području RH i susjednih zemalja te se nadamo da ćete nas podržati u tome svojom otvorenom on-line podrškom kako na osobnoj tako i na razini svoje tvrtke.

Podržati nas možete na način da učinite  barem nešto od sljedećeg:

·        posjetite našu stranicu i označite ju sa „Sviđa mi se“; mnoge Facebook stranice naših partnera već smo podržali u ime ove stranice, pa vas molimo da i vi podržite nas dajući nam svoj „Sviđa mi se“ stranici: https://www.facebook.com/Alternativnagoriva

·        označite na FB-u dolazite li na naše Događaje (media fest ili summit);

·        podijelite post po svojoj želji na stranicama svoje tvrtke;

·        pošaljite nam svoje objave želite li da vas podržimo.

 

ZAŠTO FACEBOOK? 

Većina tvrtki koja se bavi gorivima već odavno ima svoje stranice na toj društvenoj mreži, a mi smo:

·        svjesni kako tu društvenu mrežu koristi oko 2 milijuna građana Hrvatske;

·        kako  je to dobar način da temu alternativnih goriva  približimo svim zainteresiranim pojedincima kao i struci;

·        web stranica kao i Fb stranica će se ažurirati s novostima najmanje 3 x tjedno, a možda i više, pokažete li zanimanje da neke novosti iz vašeg poslovanja, a vezane za temu kojom se bavimo, podijelimo na njoj.

 

NAPOMENA: za kvalitetno vođenje Facebook stranice angažirali smo stručne suradnike, diplomiranu novinarku, ujedno i specijalistu digitalnog marketinga kao community managera, a za pisanje novosti za web stranicu poznatog automobilističkog novinara i dugodišnjeg urednika kojem je tema alternativnih goriva stručna i bliska.

 

Događaji koji su u pripremi, i na kojima ćete, nadamo se i samo sudjelovati su:

·        Međunarodni Forum i Medijski festival „ALTERNATIVNA GORIVA 2016“,

29. – 30. 11. 2016. godine

Web: http://www.mediafestival.eu/index.php/hr/uvodnik

 

·        14. Međunarodni LPG Summit Jadransko-jonske Euroregije,

30. 11. do  2. 12. 2016.

Web:  http://lpgsummit.eu/index.php/hr/uvodnik

 

Oba događaja će se održati u hotelu „Matija Gubec“, Stubičke Toplice, Hrvatska.

 

Hvala na suradnji i podršci!

 

Za uredništvo:

Stefany Pavlica Srebačić,

Urednica & Community Manager

#alternativna goriva

 

ORGANIZATOR

SUORGANIZATOR

POD POKROVITELJSTVOMEUROPSKI PARTNER


STRATEŠKI PARTNER

UZ POTPORU

ZLATNI POKROVITELJ

AKADEMSKI PARTNERI
ZLATNI PARTNER U PROJEKTU

POWERED BY

SPONZORI


PARTNERI U PROJEKTU


 
 


MEDIJSKI PARTNERI


 

KONGRESNE USLUGE


Ukupan broj posjeta:51641

Četvrtak, 04 Lipanj 2020
Idi na vrh